Tips & tricks

De aanschaf van een Dwergschnauzer is geen beslissing die lichthartig mag genomen worden. Het is een levend wezen en heeft nood aan gepaste aandacht en verzorging.

Ga niet impulsief te werk en stel u eerst volgende vragen:
* Kan ik de nodige tijd vinden om met hem te gaan wandelen en om zijn vacht te verzorgen?
* Kan ik de kosten dragen van een optimale voeding, verzorging en van de dierenarts?
* Wat doe ik met hem, tijdens de vakantieperiodes? ...

Neem vooral ook de tijd om een goede fokker te vinden, die enkel met Schnauzers begaan is.

Het lieve dier is geen wegwerpartikel. Hij zal gedurende jaren deel uitmaken van uw gezinsleven, uw aandacht opeisen...en in ruil zal hij u al zijn vriendschap  schenken.
De aanschaf van een Dwergschnauzer moet met overleg gebeuren! 

Opgelet, voor mensen die Schnauzers aanbieden zonder erkende stamboom van de Koninklijke Maatschappij St.-Hubertus, of van een andere erkende maatschappij van het FCI. Dikwijls hebben zij geen oog voor het ras, maar zeer zeker alleen voor het geld!

Daarom, koop nooit een Schnauzer:
* Bij een handelaar die niet zelf fokt maar in pups "dealt".
* Bij iemand die allerlei moderassen fokt.
* Op de markten, ambulante verkooppunten of achter glas ergens in een winkel, waarbij de pups zogezegd uit de kofferbak worden aangeboden.
* Bij fokkers die u om een of andere reden hun moederhond niet laten zien.
* Als de teef of de kleintjes op een of andere manier bang zijn van mensen.
* Als de dieren lusteloos of ziek zijn.
* Als de fokker zéér véél honden, overwegend in kennels, houdt.
* Als de kleine Schnauzertjes in afzondering opgroeien in een schuur, stal, kelder of iets dergelijks.
* Als blijkt dat de fokker extreem veel puppy's heeft, zonder stamboek, omdat hij dikwijls de moederhond tot tweemaal per jaar laat werpen.
* Laat u nooit wijsmaken, dat je extra moet betalen voor de stamboom of dat een EUROPEES PASPOORT een stamboom zou vervangen.
* Wel, is een EUROPEES PASPOORT ook noodzakelijk.
In al deze situaties kan men van broodfok spreken.

Daarom, denk zéér goed na en informeer u voldoende bij de rasclub of bij de Koninklijke Maatschappij St-Hubertus vzw. Zij bezorgen u de namen van mensen die "echt" met Schnauzers begaan zijn! Bezoek zeker eens de rubriek “Info Baby Dog” op hun website.
De officiële rasclub in België voor dwergschnauzers is de Koninklijke Belgische Schnauzer- en Pincherclub vzw. Ook daar kunt u zonder problemen terecht voor al uw schnauzervragen en –problemen.  

Eenmaal de nieuwe pup in uw bezit, geef uw pup voldoende tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Hou een eventuele kennismaking met een andere hond uit uw gezin, altijd op een totaal vreemd terrein.

De eerste nacht: gebruik het best een kleine kennel (bench) waar uw hondje in kan slapen. Dit ook om het zindelijk maken van de hond te bevorderen (een hond bevuilt zijn eigen nest zelden). Leg eventueel een knuffel of speeltje bij uw hond.

Zindelijkheidstraining: In het begin zal het zeker nodig zijn dat u erg waakzaam bent. Een pup plast nog erg veel: na iedere maaltijd en ongeveer om de 2 uur laat u hem best buiten op de plaats waar u het wilt. Tussendoor, om te slapen, legt u hem best in zijn kennel, zo heeft u een betere controle een leert u de pup een gewoonte aan.

Slaap: Een pup heeft nog zeer veel slaap nodig. Laat hem nooit langer dan een half uur stoeien. Verplicht hem te slapen door hem in zijn kennel te plaatsen. Om de duur vindt hij het vanzelfsprekend en zelfs leuk.
Gebruik nooit de kennel om te straffen! Een berispende foei is zeker voldoende om uw hond te leren wat wel en niet mag. Gebruik nooit geweld, dit lokt alleen maar agressie uit.

Voeding: Uw pup is gewoon Fish4Puppies Complete droogvoer te eten. Geef het droogvoer verdeeld over 2 of 3 maaltijden, liefst op vaste tijdstippen, maar ‘s avonds niet later dan 18.30 uur omwille van de zindelijkheid ‘s nachts. Laat uw pup voor het slapen gaan nog eens uit, dan komt hij de nacht door tot ongeveer 7 uur. Zorg dat er altijd vers water staat, uitgezonderd ‘s nachts. Vanaf 6 maanden mag uw hond overschakelen naar volwassenvoeding en dit verdeeeld over één of twee maaltijden. Zelf geven wij onze volwassen honden Fish4dogs "Finest Fish Complete - Regular Bite", een premium-hondenbrok op basis van witvis en aardappelmeel.
Wilt u overschakelen op een andere voeding van uw keuze, doe het dan geleidelijk aan.  Wij raden wel aan  “Premium” droogvoer te blijven geven (Fish4dogs, Hill’s Sciense Plan, Eucanuba, Royal Canin,  Bosh, BentoKronen, Farm Food…) en zo weinig mogelijk van merk te veranderen. 

Ontworming: Alle pups worden bij ons reeds 4 maal ontwormd. Eenmaal bij u  mag hem nog eens ontwormen na 3 weken en dan verder om de 6 maand. Om resistentie te voorkomen wisselen wij Panacur af met Dogminth. Opgelet, dit zijn geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij uw dierenarts of apotheek.

Bescherming tegen vlooien en teken: In de zomer is het belangrijk om uw schnauzer te beschermen tegen vlooien en teken. Vooral als ze vaak in tuinen, bossen en tussen struiken spelen. Wij zijn al enkele jaren heel tevreden van Prac-tic. Ook dit 

is een geneesmidel die u kunt verkrijgen bij uw dierenarts of apotheek.

Inenting: Uw pup is bij ons al één maal ingeënt op de leeftijd van ongeveer 7 weken. De volgende inenting dient u te geven op ongeveer 12 weken. Dan 3 weken nog 1 spuitje tegen Leptospirose (rattenziekte); is echter niet verplicht. Wilt u met uw hondje naar de Ardennen of over de grens, dan is een inenting tegen hondsdolheid verplicht. Nadien uw hond jaarlijks laten herinenten. Alle inentingen, alsook de registratie van uw hond staan  genoteerd in het Europees paspoort dat u meegekregen hebt.

Gebit: Uw pup begint zijn tanden te wisselen op ongeveer 4 maand. Controleer regelmatig of de melktanden tijdig loskomen opdat de nieuwe op de juiste plaats kunnen komen te staan.

Geslachtsorganen: Voor een reu: controleer na een maand of 6 of de teelballen aanwezig zijn in de balzak. Voor een teef: eerste loopsheid op ongeveer 6 à 7 maand.

 

  Vachtverzorging: Uw schnauzer regelmatig, minimaal 1 à 2 maal per week, goed borstelen, kammen en ontwollen.Hierbij let u erop alle dood haar en eventuele klitten te verwijderen. Een borstel (bvb Les Poochs paars), een goede kam en een grof trimmes (bvb Mikki of Artero blauw).heb je hiervoor wel nodig.
  Over de jaren heen is de vacht van schnauzers ingrijpend veranderd, ze is veel dikker en wolliger geworden. Ook is er veel meer haar bijgekomen op de poten in in de oren. Deze evolutie maakt dat uw schnauzer op regelmatige basis moet getrimd worden, 5 à 6 maal per jaar is een goede standaard. Dan zal hij ook bijna of niet ruiven. Uw hond moet wel trimrijp zijn, dit wil zeggen dat u de haren met duim en wijsvinger makkelijk moet kunnen uittrekken. Let wel op dat ze in het trimsalon de rug van uw Schnauzer niet scheren in plaats van trimmen. Dit kan vele nadelen met zich meebrengen.
  Bij een goede wekelijkse verzorging is wassen bijna overbodig, doch het mag in beperkte mate, maar wel steeds met hondenshampoo voor witte honden. Zelf gebruiken wij enkel de producten van Jean Peau.
  Nagels controleren en indien nodig knippen. Oren regelmatig controleren op vuil en ontstekingen en overmatig oorhaar uittrekken.

  Gehoorzaamheid en socialisatie: Om uw pup op te leiden tot een sociale huishond is het aan te raden les te volgen in een goede hondenschool.  Vooral de puppyklas is in verband met het socialiseren met andere honden extreem belangrijk en dit kan reeds vanaf 10 weken.
  Uw pup is bij ons al goed gesocialiseerd, ook naar kleine kinderen toe. Maar interspecifieke socialisatie is wel iets dat moet onderhouden worden. Laat uw hond dus regelmatig in contact komen met kinderen en andere dieren. Een goed gesocialiseerde pup is echter geen garantie om alle gevaar met kinderen uit sluiten. Kinderen zelf dienen ook te weten wat kan en wat niet kan. Een heel goede  en wetenschappelijk ondersteunde methode om dit al spelend aan te leren is “De Blauwe hond”.

   

  Hopelijk hebben deze tips en richtlijnen u een beetje geholpen, deze verplichten u echter tot niets. Hieronder kunt u nog enkele interessante links terugvinden:

   

  Verenigingen:

  Kennels:

  Verzorging:

   

  Onze banner:

  Dutch

  Over ons

  Wij zijn een kleine, toegewijde en familiale hobbykennel erkend door het F.C.I. en houder van het certificaat voor het fokken van LO.S.H.-honden. Onze honden zijn onze passie en we zijn uitzonderlijk trots op hen.

  Lees meer