Tips & tricks

De aankoop van een dwergshnauzer

De aanschaf van een dwergschnauzer is geen beslissing die lichthartig mag genomen worden. Het is een levend wezen en heeft nood aan gepaste aandacht en verzorging.

Ga niet impulsief te werk en stel u eerst volgende vragen:
* Kan ik de nodige tijd vinden om met hem te gaan wandelen en om zijn vacht te verzorgen?
* Kan ik de kosten dragen van een optimale voeding, verzorging en van de dierenarts?
* Wat doe ik met hem, tijdens de vakantieperiodes? ...

De aanschaf van een Dwergschnauzer moet met overleg gebeuren! Het lieve dier is geen wegwerpartikel. Hij zal gedurende jaren deel uitmaken van uw gezinsleven, uw aandacht opeisen...en in ruil zal hij u al zijn vriendschap  schenken.

Neem vooral ook de tijd om een goede fokker te vinden, die enkel met Schnauzers begaan is. Opgelet, voor mensen die Schnauzers aanbieden zonder erkende stamboom van de Koninklijke Maatschappij St.-Hubertus, of van een andere erkende maatschappij die lid is van het FCI. Dikwijls hebben zij geen oog voor het ras, maar zeer zeker alleen voor het geld!

Daarom, koop nooit een Schnauzer:
* Bij een handelaar die niet zelf fokt maar in pups "dealt".
* Op de markten, ambulante verkooppunten of achter glas ergens in een winkel.
* Bij iemand die allerlei moderassen fokt.
* Bij fokkers die u om een of andere reden hun moederhond niet laten zien.
* Bij fokkers die u geen gezondheidstesten van de ouderdieren kunnen voorleggen
* Als de fokker zéér véél honden, overwegend in kennels, houdt.
* Als de kleine Schnauzertjes in afzondering opgroeien in een schuur, stal, kelder of iets dergelijks.
* Als de teef of de kleintjes op een of andere manier bang zijn van mensen.
* Als de dieren lusteloos of ziek zijn.
* Als blijkt dat de fokker extreem veel puppy's heeft, zonder stamboek, omdat hij dikwijls de moederhond tot tweemaal per jaar laat werpen.
* Laat u nooit wijsmaken, dat je extra moet betalen voor de stamboom of dat een EUROPEES PASPOORT een stamboom zou vervangen.
* Wel, is een EUROPEES PASPOORT ook noodzakelijk.
In al deze situaties kan men van broodfok spreken.

Daarom, denk zéér goed na en informeer u voldoende bij de rasclub of bij de Koninklijke Maatschappij St-Hubertus vzw. Zij bezorgen u de namen van mensen die "echt" met Schnauzers begaan zijn! Bezoek zeker eens de rubriek “Info Baby Dog” op hun website. De officiële rasclub in België voor dwergschnauzers is de Koninklijke Belgische Schnauzer- en Pincherclub vzw. Ook daar kunt u zonder problemen terecht voor al uw schnauzervragen en –problemen.  

Verenigingen die u kunnen helpen bij uw zoektocht naar een goede schnauzer:

Bevriende kennels die (dwerg)schnauzers fokken:
Dwergschnauzer Wit:

Dwergschnauzer Peper&Zout:

Dwergschnauzer Zwart/Zilver:

Dwergschnauzer Zwart:

Schnauzer:

Riesenschnauzer:

 

De verzorging van uw dwergschnauzer

Eenmaal de nieuwe pup in uw bezit, geef uw pup voldoende tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Hou een eventuele kennismaking met een andere hond uit uw gezin, altijd op een neutraal terrein.

De eerste nacht: gebruik het best een kleine kennel (bench) waar uw hondje in kan slapen. Dit ook om het zindelijk maken van de hond te bevorderen (een hond bevuilt zijn eigen nest zelden). Het is goed om uw puppy een knuffel of een doekje te geven dat zijn nestgeur draagt.

Zindelijkheidstraining: In het begin zal het zeker nodig zijn dat u erg waakzaam bent. Een pup plast nog erg veel: na iedere maaltijd en ongeveer om de 2 uur laat u hem best buiten op de plaats waar u het wilt. Tussendoor, om te slapen, legt u hem best in zijn kennel, zo heeft u een betere controle een leert u de pup een gewoonte aan.

Slaap: Een pup heeft nog zeer veel slaap nodig. Laat hem nooit langer dan een half uur aan een stuk stoeien. Verplicht hem te slapen door hem in zijn kennel te plaatsen. Om de duur vindt hij het vanzelfsprekend en zelfs leuk. Gebruik nooit de kennel om te straffen! Een berispende foei is zeker voldoende om uw hond te leren wat wel en niet mag. Gebruik nooit geweld, dit lokt alleen maar agressie uit.

Voeding: Uw pup is gewoon Just Russel Puppy kip hypoallergeen/graanvrij droogvoer te eten. Geef het droogvoer verdeeld over 2 of 3 maaltijden, liefst op vaste tijdstippen, maar ‘s avonds niet later dan 18.30 uur omwille van de zindelijkheid ‘s nachts. Laat uw pup voor het slapen gaan nog eens uit, dan komt hij de nacht door tot ongeveer 7 uur. Zorg dat er altijd vers water staat, uitgezonderd ‘s nachts. Vanaf 6 maanden mag uw hond overschakelen naar volwassenvoeding en dit verdeeld over één of twee maaltijden. Zelf geven wij onze volwassen honden Just Russeleen gepersonaliseerde hypoallergene en graanvrije droogvoeding
Wilt u overschakelen op een andere voeding van uw keuze, doe het dan geleidelijk aan.  Wij raden wel aan “Premium” voer te blijven geven (Just Russel, Hill’s Sciense Plan, Eucanuba, Royal Canin, Farm Food…) en zo weinig mogelijk van merk te veranderen. 

Ontwormen: Alle pups worden bij ons al 4 maal ontwormd. Eenmaal bij u mag hem tot aan zijn of haar 6 maanden maandelijks nog eens ontwormen en dan verder twee keer per jaar. Om resistentie te voorkomen wisselen wij Panacur af met Drontal. Opgelet, dit zijn geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij uw dierenarts of apotheek.

Bescherming tegen vlooien en teken: In de zomer is het belangrijk om uw schnauzer te beschermen tegen vlooien en teken. Vooral als ze vaak in tuinen, bossen en tussen struiken spelen. Wij zijn al enkele jaren heel tevreden van Prac-tic. Dit is een geneesmiddel dat u kunt verkrijgen bij uw dierenarts of apotheek.

Titteren en vaccineren: Het is inmiddels goed onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek dat er geen noodzaak meer is voor een jaarlijkse vaccinatie met een grote cocktail tegen ziektes als distemper, parvo- en adenovirus. Ook is het bekend dat de uitspraak “baat het niet, dan schaadt het niet”, niet opgaat voor vaccineren. Er is steeds meer bekend over ‘vaccineren op maat’ met behulp van de VacciCheck. Voordat een dier gevaccineerd wordt kan er aan de hand van een kleine hoeveelheid bloed bepaald worden of een dier nog adequate titters antilichamen in het bloed heeft en dus wel of niet gevaccineerd moet worden. Onnodige vaccinatie wordt op deze manier voorkomen.
In maart 2018 heeft de Nationale Fokkerijcommissie van Sint-Hubertus een heel interessante nieuwsbrief gepubliceerd over het titteren.

    Vachtverzorging: Over de jaren heen is de vacht van schnauzers ingrijpend veranderd, ze is veel dikker en wolliger geworden. Ook is er veel meer haar bijgekomen op de poten in in de oren. Deze evolutie  maakt dat uw schnauzer op regelmatige basis moet getrimd worden, 5 à 6 maal per jaar is een goede standaard. Dan zal hij ook bijna of niet ruiven. Uw hond moet wel trimrijp zijn, dit wil zeggen dat u de haren met duim en wijsvinger makkelijk moet kunnen uittrekken. Let wel op dat ze in het trimsalon de rug van uw Schnauzer niet scheren in plaats van trimmen. Dit kan op langere termijn vele nadelen met zich meebrengen.
    U dient uw schnauzer regelmatig, minimaal 1 à 2 maal per week, goed te borstelen, te kammen en te ontwollen. Let hierbij goed op dat u alle dood haar en eventuele klitten niet vergeet te verwijderen. Een borstel (bvb Les Poochs paars), een goede kam en een grof trimmes (bvb Mikki of Artero) heb je hiervoor wel nodig.

    Wassen: Bij een goede wekelijkse vachtverzorging is wassen bijna overbodig. Spoelen met lauw water is vaak voldoende om je hond terug proper te hebben. Als je hem toch heel af en toe wenst te wassen, gebruik dan  wel steeds een hondenshampoo voor witte honden. Zelf gebruiken wij enkel de producten van Chris Christensen. 

    Oren:  Om oorontstekingen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig de oren te controleren op vuil en om overmatig oorhaar uit te trekken.

    Ogen: Een witte schnauzerpup kan soms wel wat last hebben van traanvocht wat rood-bruine strepen onder de ogen kan veroorzaken. Meestal gaat dit na één jaar weg als de traanbuisjes volledig ontwikkeld zijn. De ogen dagelijks schoonmaken met wat gekookt water op een wattenstaafje helpt de verkleuring tegen te gaan.

    Nagels: De nagels dienen af en toe gecontroleerd te worden en indien nodig bijgeknipt. 

    Gebit: Uw pup begint zijn tanden te wisselen op ongeveer 4 maand. Controleer regelmatig of de melktanden tijdig loskomen opdat de nieuwe op de juiste plaats kunnen komen te staan. Indien je hond last heeft van een slechte adem is dat waak te wijten aan overmatig tandplak. Dit kan vermeden worden door regelmatig uw hond zijn tanden te poetsen, grote brokken te eten te geven en aan rauwe beenderen te laten knabbelen. Indien nodig kan de dierenarts ook de tandplak verwijderen.

    Geslachtsorganen: Controleer bij een reu na een maand of 6 of de teelballen aanwezig zijn in de balzak. Bij een teef begint de eerste loopsheid op ongeveer 6 à 7 maand.

    Gehoorzaamheid en socialisatie

    Uw pup is bij ons al goed gesocialiseerd, ook naar kleine kinderen toe. Maar intraspecifieke socialisatie is wel iets dat moet onderhouden worden. Laat uw hond dus regelmatig in contact komen met kinderen en andere dieren. Een goed gesocialiseerde pup is echter geen garantie om alle gevaar met kinderen uit sluiten. Kinderen zelf dienen ook te weten wat kan en wat niet kan. Een heel goede  en wetenschappelijk ondersteunde methode om dit al spelend aan te leren is “De Blauwe hond”.

    Om uw pup op te leiden tot een sociale huishond is het aan te raden les te volgen in een goede hondenschool.  Vooral de puppyklas is in verband met het socialiseren met andere honden extreem belangrijk en dit kan reeds vanaf 8 weken. Zelf staan we heel erg achter de "connectiemethode" zoals die ontwikkeld is door hondengedragsbegeleider Geert De Bolster. Deze methode biedt hondenliefhebbers inzicht in de wijze waarop honden denken en voelen. Met mildheid, respect en waardigheid creëert men veiligheid en vertrouwen bij zowel de hond als bij onszelf. Meer info  kunt u hierover terugvinden op de website van Mindwise.

    Indien u de ambitie hebt om speciale activiteiten met uw hond te doen zoals tentoonstellingen, behendigheid, fly-ball, doggydance, ... kunt u daar ook specifieke training voor volgen.

    Vakantie met of zonder uw schnauzer.

    Niets leuker dan met je hond op vakantie gaan. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Dan is een goed dierenpension of housesitting een mogelijke oplossing. 

     

    Het spreekt vanzelf dat deze tips, richtlijnen en links jullie tot niets verplichten. Wij hopen enkel dat deze u een beetje helpen bij uw zoektocht naar een gepaste schnauzer en dat ze het leven met jullie geliefde viervoeter nog aangenamer maken.

     

    Onze banner:

     

    Dutch

    Over ons

    Wij zijn een kleine, toegewijde en familiale hobbykennel erkend door het F.C.I. en houder van het certificaat voor het fokken van LO.S.H.-honden. Onze honden zijn onze passie en we zijn uitzonderlijk trots op hen.

    Lees meer